Viliam Masaryk

Homeopati doporučují: Kachní játra a srdce proti chřipce

25. 10. 2016 19:59:22
Máte chřipku a chcete se uzdravit. A teď si představte, že vám lékař předepíše následující recept: Vezmi játra a srdce z kachny a vyrob z nich extrakt. Zdá se vám to absurdní? To ale vidíme v reklamě a dobře se prodává..

Máte chřipku a chcete se uzdravit. A teď si představte, že vám lékař předepíše následující recept:

Vezmi játra a srdce z kachny a vyrob z nich extrakt. Čili je dej je do vody a touto směsí 10x bouchni o koženou podložku. Následně roztok zřeď v poměru 1 díl ku celému vesmíru (pro extrémní zjednodušení si to představ takto: vezmi kapku, vlož ji do oceánu, vezmi si kapku z oceánu). Pak to nakapej na obyčejný cukr. Užívej třikrát denně. Cena cukrových kuliček na týden? 500 korun. Účinnost? Nikdo ji neprokázal.

Člověk při smyslech navrhne, že si radši za 1 euro dá chutná kachní játra k večeři. Lékař to zamítne a řekne: „Ne, dokud je neproklepete a nezředíte vodou, účinek se nedostaví.“

Vysmějete se mu, nebo koupíte?

Možná se budete divit, ale lidé kupují, a to ve velkém. Jedná se o nejprodávanější homeopatický lék proti chřipce.

Kdo se pak vysmívá,je lékař a výrobce léku. Jeden gram kuchyňského bílého cukru a mléčného cukru s neměřitelnou příměsí jater a srdce kachny divoké prodávají za 500 korun. Když se to tak vezme, prodají jeden kilogram obyčejného cukru za neuvěřitelných 50 000 korun. A teď upřímně, znáte lepší a jednodušší způsob, jak si legálně vydělat?

A pomáhají vůbec tyto cukrové kuličky s kachními játry?

Odpověď je jednoduchá: za celých 100 let se účinnost nepodařilo prokázat. A všichni se nakonec vyléčili i bez cukru.

Koupil jsi a chceš svoje peníze zpátky?

V Americe zaplatil výrobce miliony dolarů za mimosoudní vyrovnání, aby se vyhnul obvinění z klamavé reklamy.

Ptáte se, jak je možné, že vám lékař nebo lékárník něco takového doporučí?

Lidé pod vlivem reklamy a ve své touze brát lék bez vedlejších účinků koupí i zcela pochybné produkty. Pohádce o moci cukru však bohužel věří i někteří lékaři a lékárníci.

Kdo to vymyslel?

S touto myšlenkou přišel jistý pan Roy. Za první světové války v lazaretě pod mikroskopem vypozoroval,že sekret (hleny) vyloučený lidmi s chřipkou obsahuje jakési hýbající se potvůrky. Myslel si, že se jedná o zárodky chřipky. Podobné hýbající se potvůrky pak našel i v játrech kachny, a protože chtěl lidem pomoci, usoudil, že se z nich dá vyrobit lék. Asi tušíte, že v kachních játrech žádné bakterie nejsou, natož léčivé. Nicméně za časů první světové války, v době, kdy svět neznal jak penicilin, tak léky na bolest, lidé netušili, že existují viry, a tak se chytali každého stébla.S podivem pak je, že se stejně lidé chovají i dnes.

Celý článek mluví o nejprodávanějším homeopatiku Oscil... v lékárnách proti chřipkovým příznakům, které své prodeje zvyšuje i televizní reklamou. To, že je to v reklamě pořád neznamená, že funguje...

Autor: Viliam Masaryk | karma: 16.03 | přečteno: 486 ×
Poslední články autora